روانشناسی سفر چیست؟
روانشناسی سفر اشاره دارد به چالشهای ذهنی، عاطفی و رفتاری که مسافران در طول سفر تجربه میکنند. این چالشها میتوانند انگیزه سفر، تصمیم گیری در طول سفر، مدیریت استرس در سفر، تاثیرات و تاثرات فرهنگی و اقداماتی که برای برنامه ریزی سفرانجام میدهیم، باشند.
کجا سفر کنیم؟
برای جواب به این سوال باید ابتدا بدانیم که شخصیت سفvی (Travel Personality) ما و سبک سفرما چیست؟ اولین قدم برای اینکه تصمیم بگیریم به کجا میخواهیم سفرکنیم این است که شخصیت سفری خود را مشخص کنیم، به این معنی که خود را چگونه مسافری تعریف میکنیم و شور و اشتیاق و انگیزه ما از سفر چیست؟
در این مقاله ابتدا به کمک هرم مازلو دلیل نیاز انسان به سفر را نشان میدهیم سپس انگیزههای اصلی سفر را بر اساس نیازهای روانی مینویسیم و بعد آنها را به 4 گروه تقسیم میکنیم. و در نهایت محدودیت هایی را که مانع از سفر میشود را بیان میکنیم.
هرم مازلو و سفر
سلسله مراتب هرم مازلو نشان میدهد که انسان در پنج سطح نیازمندی است. این نیازها شامل:
- سطح اول نیازهای فیزیولوژیکی مانند غذا و آب و…
- سطح دوم نیازهای ایمنی مانند امنیت، مسکن
- سطح سوم نیازهای عشق و تعلق مانند نیاز به روابط صمیمی و ارتباط با دوستان است
- سطح چهارم نیاز به احترام و عزت نفس مانند اعتبار و احساس موفقیت
- سطح پنجم نیاز به خودشکوفایی مانند دستبیابی و تواناییهای بالقوه از جمله فعالیتهای خلاقانه
سطحهای اول و دوم نیازهای اولیه و یا اساسی هستند، سطحهای سوم و چهارم نیازهای روانی و سطح پنجم نیازهای خودشکوفایی
سفر مانند غذا و آب و سرپناه به عنوان نیازهای اساسی در نظر گرفته نمیشود. به عبارتی انسان در ابتدا باید نیازهای فیزیولوژیکی و ایمنی خود را تامین کند و سپس به فکر سفر کردن باشد. نظریههای مازلو انفجار در سفر را این گونه توضیح میدهند که از دهه 1990 زندگی افراد زیادی در جهان بهبود یافته است به این معنی که نیازهای اساسی آنها برطرف شده است و به فکر برآورده کردن سطحهای بالایی هرم نیازهای مازلو هستند و سفر یکی از راههای برطرف کردن نیازهای روانی و خودشکوفایی است و بشر آمادهی آشنایی با مکانها و جاهای جدید شد.
انگیزههای اصلی سفر
به طور کلی موارد زیر را هدف از سفر میتوان نام برد:
1.رهایی از روزمرگی 2.آرامش و تمدد اعصاب 3.تسکین تنشها 4.طبیعت گردی 5.فعالیتهای فیزیکی 6.سلامتی 7.دیدارهای خانوادگی 8.روابط بین فردی 9.سفر به زادگاه 10.حفظ و ارتقا روابط اجتماعی 11. کشف و توسعهی خود 12.آشنایی با فرهنگ دیگر کشورها 13.تحصیلی 14.سفرهای تجاری 15.سفر به مکانهای جدید
گفتنی است که موارد دیگر هم میتوان به موارد بالا اضافه کرد.
جهار انگیزه اصلی سفر کردن
1.انگیرههای فیزیولوژیکی:
شامل تمامی مواردی میشود که به فیزیک و بدن ما مربوط میشود مانند: استراحت، سرگرمیهای آرامش بخش، ورزشهای ساحلی، و انگیزههایی که مستقیم به سلامتی مربوط میشود
2. انگیزههای فرهنگی:
این مورد شامل بازدید از کشورهای دیگر، بازدید از موزهها و آثار باستانی، شرکت در کنسرت و رویدادهای هنری مانند نمایشگاههای نقاشی، چشنواره فیلم و تئاتر میشود.
3. اتگیزههای برای روابط بین فردی
شامل ملاقات با افراد چدید، دیدار خانواده و اقوام و دوستان دوری از کارهای روزانه مانند روابط کاری میباشد.
4. انگیزههای شخصی و مربوط به موقعیت
مانند سفر برای خودشناسی و رشد شخصی، ملاقاتهای کاری، شرکت در همایشها، سفر تحصیلی
محدودیتهای سفر
۱.محدودیتهای مالی: مهمترین دلیلی که باعث محدودیت سفر میشود محدودیتهای مالی است. هرچند مردم در سالهای اخیر نیازهای اساسی خود را برطرف کرده است اما برای دیگر نیازهای خود راههای کم خرجتری وجود دارد.
۲.محدودیتهای زمانی: ممکن است کسی انگیزه سفر کردن داشته باشد و برای هزینههای آن مشکلی نداشته باشد ولی به علت محدودیت زمان نتواند سفر کند.
۳. نبود امنیت: برخی مقاصد برای مسافران جذاب است ولی نبود امنیت در آنجا مانع سفر آنها به آنجا میشود. نبود امنیت میتواند دلایل مختلفی داشه باشد.
۴. محدودیت جسمی: گاهی افراد به خاطر شرایط جسمانی که دارند قادر به سفر کردن به برخی مقاصد و کلا سفر کردن نیستند.
۵. محدود کردن توسط خانواده: برخی خانواده با مسافرت فرزندان کوچک خود به دلایل مختلف مخالفت میکنند.
۶. عدم علاقه به سفر: افرادی که علاقه به ماجراجویی و کشف در سفر ندارند و ماندن در خانه را ترجیح میدهند.
۷. ترسها: ترسهای بسیاری افراد را از سفر رفتن بازمیدارد مانند ترس از پرواز ترس از رفتن به جاهای جدید ترس از زبان و فرهنگ متفاوت مقصد
در این مقاله به طور مختصر در مود روانشناسی سفر انگیزهها و بایدها توضیح داده شد. نظر شما در مورد بایدها و نبایدهای سفر چیست؟ برای ما بنوسید. همچنین کارشناسان سفر دیاکو پرواز با توجه به انگیزه سفر و شخصیت سفر شما میتوانند بهترین خدمات گردشگری را پیشنهاد دهند.